Recepti

S obzirom na njihov prijatan ukus, bobice gojia mogu da se konzumiraju sveže ili prerađene. Godži bobice se uglavno prerađuju u matični sok, kandirane GB, sirup od GB i sušene GB. Godži bobice se dodaju kao ukusni i aromatični dodatak u jela od kuvanog pirinča, u osvežavajuće supe, u jela sa svinjetinom, piletinom i povrćem, kao i za oplemenjivanje vina i piva, dodatak kolačima, sladoledu, slatkišima, hlebu. Koriste se za pravljenje džemova, marmelada, jogurta, kao začin i sos. Specijalitet je dodati ih u čorbu.

Organske godži bobice za jačanje imunuteta

Jednostavan recept za jačanje imuniteta.

Pomešajte organske godži bobice sa šoljom jogurta i dodajte kašičicu zobi ili druge žitarice i izmešajte sadržinu. Dobićete efikasnu prevenciju protiv prehlade i gripa. 

Godži sok kao zaštita od sunca

Napravite ovaj odličan godži sok od sledećih sastojaka:

  • organske godži bobice - 2 supene kašike
  • 3 dl vode
  • 1 kašika sveže ubranog i naribanog đumbirovog korena
  • sok od pola limuna
  • sirovi med od bagrema, livadski ili šumski po vašem ukusu (samo po potrebi - nije neophodan)

Priprema:
Godži bobice potopite u vodu i držite ih najmanje sat vremena. Potom ih ulijte u blender, dodajte đumbir i ostale sastojke pa dobro izmiksajte dok se u potpunosti ne izmiksa. Dobijeni sok od godži bobica ulijte u čašu, dodajte led i kriške od limuna. Ovaj napitak je odlična zaštita od sunca.

Džem od godži bobica

Ovaj recept je u sklopu Dukanova dijeta pa Vam ga iskreno preporučujemo bilo da ste na dijeti ili ne: 

  • 5 kašika organskih godži bobica
  • voda - samo da prekrije bobice - ne više
  • 1 kašika tečnog zaslađivača
  • 1 kašičica agar agar algi
  • 1 do 2 kašičice soka od limuna
  • 2 kašičice arome od jagode ili drugo po vašem izboru

Priprema:
U manji lončić stavite godži bobice, prelijte ih vodom i lagano dinstajte. Dodajte sok od limuna i zaslađivač i pustite da sadržina malo zavri. Potom dodajte agar-agar i uz lagano mešanje dinstajte na blagoj vatri oko 7 minuta (po potrebi dodajte vodu da ne bi zagorelo). Kuvanjem će godži bobice nabubriti i karamelizovaće se. Skinite sa vatre i dobijeni džem uspite u staklene tegle.Kada se malo prohlade stavite ih na dodatno hlađenje u frižider. Tamo ih možete čuvati i do nekoliko dana. Uzimajte po jednu kašiku dva puta na dan. Možete ga namazati na hleb i slično.