Godži bobice - Goji berry raste kao žbunasto drvo i može narasti od 2 do 3 metra u visinu. Plodovi su sočni, narandžasto crvene boje, duguljastog oblika, od 1 do 2 centimetra dužine, a bobice sadrže i do 60 sitnih semenki koje zru od jula do oktobra. Ukus je slatkast. Drevna kineska medicina stavlja ih među vodeće lekove za bolesti cirkulacionog, imunološkog, probavnog i mokraćnog sistema.
Godži bobice - Goji berry su prebogate vitaminima, mineralima, aminokiselinama, karotrenoidom i polisaharidom, odnosno one su pravi eliksir zdravlja.
Super-moće Godži bobice - Goji berry prepoznate su već pre nekoliko hiljada godina, kada su bile upotrebljavane kao lekovito sredstvo u sklopu kineske, tibetanske i indijske tradicionalne medicine. Osim što im se pripisivalo svojstvo «eliksira mladosti», smatrane su univerzalnim lekom za bolesti cirkulacijskog, imunološkog, probavnog i mokraćnog sistema.
S obzirom na neverovatan porast interesa posljednjih godina, navedeno «supervoće» prolazi kroz sve veći broj naučnih i stručnih studija, istraživanja i strogih procena.
• Plodovi se beru uglavnom od avgusta do novembra meseca, rano ujutru i kasno popodne. Pošto se beru samo zrele bobice branje možemo vršiti do prvih mrazeva. Bobice imaju slabo kiselo-sladak ukus, sličan ukusu brusnica ili suvog grožđa.
• Mlado lišće se bere u rano proleće, osuši u hladu ili u sušarama i upakuje u papirnu ambalažu. Koristi se za pravljanje čaja radi terapija u tradicionalnoj kineskoj medicini. Sveže mlado lišce i izdanci gojia koriste se kao zeleno povrće te mogu poslužiti kao dodatak supama i čorbama. Potrebno ih je samo dobro oprati i termički obraditi.
• Kora sa korena prikuplja se u proleće i jesen. Koren se otkopa, zatim se dobro opere i sa njega se skine kora koja se suši na suncu ili u sušari. Osušena kora sa korena gojia koristi se za lecenje inflamatornih i kožnih bolesti.
S obzirom na njihov prijatan ukus, bobice gojia mogu da se konzumiraju sveže, kandirane ili sušene, u obliku soka ili čaja od suvih plodova ili kao dodatak raznim pićima i jelima u raznim oblicima i načinima.
Sveže bobice koriste se za razna dinstana, pržena i pečena jela od zeleniša, mesa i morskih plodova, kao i za kaše i slatkiše.
Mladi izdanci i lišće gojia dodaju se kao prilog pečenoj svinjetini i kao sastav mnogih salata.