OSNOVNE INFORMACIJE O NASTANKU GODŽI BOBICA
Od davnina su ljudi naturalisti, a kasnije i lekari pokušavali da pronađu namernicu, odnosno vrstu hrane, koja bi u sebi sadržala sve neophodne sastojke, kako makro tako i mikro nutrijente. Ta potraga je nastavljena i veoma je verovatno da se nikada neće ni okončati. Ali, ako bi neka namirnica približno odgovarala tom opisu, onda bi to bilo voće po imenu “goji”.
Wolfberry je najzastupljenije ime ovog voća u zapadnom svetu. Samo poreklo duguje mandarinskom imenu "Gou qi zi" što bi doslovno prevedeno na naš jezik značilo: vuk + energija + bobica ili vučija bobica.
Za poslednjih 6000 godina “goji” je rastao u Kini i bivao korišćen u mnogim receptima tradicionalne kineske medicine.
U osamnaestom veku, kineski farmeri primetivši vukove kako jedu “goji”dali su nadimak ovom čudesnom voću "vučija bobica". “Goji” u sebi sadrži neverovatne količine makronutrijenata. Na ugljene hidrate odlazi 68%, na proteine 12% i na masti i dijetna vlakna po 10% , što daje ukupnu kalorijsku vrednost od 370 kcal na 100 g ovog voća.
Činjenica je da ljudi na Himalajima žive mnogo duže i imaju bolje zdravlje ne samo od evropljana, već i od ostalog dela čovečanstva. Starost između 100 i 110 godina tamo ne predstavlja čudo. Studije i istraživanja koja su godinama sprovodili razni svetski instituti potvrdili su te činjenice i došli do zaključka da je osnovni razlog za dugovečnost ovih ljudi i bobica “goji”.
Drevni kineski medicinski rukopisi dinastije Tang iz 7. veka i dinastije Ming iz 16. veka detaljno pišu o njegovoj lekovitosti. Po kineskoj klasifikaciji on spada u hladne biljke.
“Goji” se vekovima koristi u tradicionalnoj medicini za održavanje dobrog zdravlja i energije a posebno za popravljanje vida. U nekoliko pokrajina Kine i na području Tibeta, ova biljka raste u prirodi kao samonikla i tu teritoriju tamošnje stanovništvo naziva ”goji pojas”. Tamo se “goji” smatra svetom biljkom. U doba njegove berbe u oblasti Ningksia Hui održava se veliki festival. Godinama unazad “goji” osvaja Evropu, Ameriku i neke druge prostore. U novim sredinama ljudi ga nazivaju ''srećna bobica'' jer njegovo redovno konzumiranje donosi čoveku ispunjenost i sreću.
Zbog svoje lepote i neverovatnih sastojaka koje sadrži, “goji” lako nalazi primenu u ishrani, medicini i hortikulturi. Na osnovu svog mineralnog sastava i lekovite vrednosti, danas se ovo voće smatra najizbalansiranijim i najbogatijim plodom na svetu.